Thursday, February 28, 2019

Eerste blogje van 2019: Trip naar Europa...deel 1!Eerste blogje van 2019: Trip naar Europa...deel 1!
 
~Je kan op de foto's klikken om een grotere versie te zien!
 

Het mooie Amsterdam 's nachts, Nederland

Ik wil graag telkens iedereen bedanken die hier regelmatig eens komt kijken en/of een leuk berichtje nalaat...dat stel ik erg op prijs en is fijn om te lezen natuurlijk! Ik hoop dat jullie nog steeds meelezen en een beetje genieten van de verhalen en foto's. 


In het voorjaar van 2018 zat ik al met de gedachte te spelen om in januari 2019 naar Belgie te gaan omdat mijn moeder op 8 januari 80 jaar zou worden. Ik zou daar heel graag bij willen zijn, ze wordt maar 1 keer 80 jaar en dat is toch een hele mijlpaal zoals wij zeggen. Als de zomer er aan kwam begon ik het toch serieus te overwegen, Ava en Michael zouden niet kunnen meekomen, zijn moeder moest in september een operatie aan haar been ondergaan en we weten op voorhand dan ook niet hoe dat gaat aflopen. En ik wil ook niet dat Ava teveel school zou missen, dus ik zou dan alleen gaan alhoewel ik liever niet alleen zou gaan. Toen ik mijn beste vriendin Julie vertelde dat ik naar Belgie wou gaan voor mijn moeder haar verjaardag, stelde ze zich direct kandidaat om met mij mee te gaan! Wel, dat vond ik natuurlijk een geweldig idee...ik moet dan in elk geval niet alleen gaan. Michael vond het voor mij ook fijn dat ik dan niet alleen zou moeten gaan. Mijn mama heeft mijn vriendin Julie in 2012 ontmoet, dus mama was blij dat ik met haar kon komen! Julie is nog nooit in Europa geweest, dus we zouden zeker proberen om het 1 en andere te bezoeken. We boekten onze ticketten in augustus en boekten 1 nacht in Amsterdam bij aankomst en ook nog 1 nacht voordat we terug naar Canada zouden vliegen. Nu kon het puzzelen beginnen voor de rest van de reis. Dus lees zeker verder voor mijn verslag van onze reis naar Europa met wat we zoals gezien en gedaan hebben!

Dag 1 + 2 – Woensdag en donderdag, 2 & 3 januari 2019: Vancouver, Canada naar Amsterdam, Nederland: Onze vlucht richting Amsterdam zou om 16u vertrekken, dus we waren rond 12u30 onderweg naar de luchthaven. Michael bracht ons en Ava was ook mee want ze had nog een paar dagen Kerstvakantie. Hij zette ons af, want het had eigenlijk geen nut dat hij ook nog mee binnen ging en daar een fortuin zou betalen aan parking. Julie en ik hielden elkaar wel bezig. ;) Michael hielp ons met de bagage en daarna namen we afscheid! Jeetje, dat gaat toch wel raar zijn zo zonder Michael en Ava...ik ben nog nooit zonder hen weg geweest, wat ga ik hun toch missen! Julie en ik checkten in en met onze boarding pas in de hand gingen we door de douane zonder problemen. We aten wat lunch en liepen nog wat rond voordat we zo’n een uurtje op voorhand naar de gate gingen. Daar begon nog ene Canadees van onze leeftijd met ons te praten die 6 maanden in Dubai werkte en nu van Canada terug op doorreis was naar Dubai. Het wachten ging redelijk snel voorbij en hij wenste ons een goede reis toe voordat wij aan de beurt waren om op het vliegtuig te stappen. Eens aan mijn zetel aangekomen zat daar al iemand op mijn plaats??? Bleek dat die gast op de zitplaats was gaan zitten voor zijn volgende vlucht en was het daadwerkelijk mijn plaats. Dus even later zaten we in onze stoelen en klaar voor de 9 uren en half vlucht naar Amsterdam. Het vliegtuig vertrok op tijd en om 16u ging de neus de lucht in. De vlucht verliep vlot zonder enige turbulentie, we kregen een avondmaal en snacks, we keken wat films want van slapen kwam er toch niets in huis. Dan een uur voordat we in Amsterdam aankwamen kregen we nog een ontbijt op het vliegtuig en uiteindelijk waren we een half uur vroeger aangekomen in Amsterdam. We waren geland om 10u ’s morgens Amsterdam tijd op donderdag, 3 januari 2019.

Jeetje, ik denk dat vergeten ben wat een grote luchthaven Amsterdam was. We moesten bijna een halve marathon lopen voordat we aan we aan de bagage band waren. Natuurlijk had ik een grote handbagage zonder wieltjes of eender wat en dat was wel zwaar dragen want je kon niet de hele weg zo’n karretjes gebruiken om je bagage op te zetten. Eens we onze bagage hadden moesten we richting het huurauto bedrijf. De bali was niet ver af gelukkig en we konden zo’n karretje meenemen om onze koffers op te zetten. Alles ging vlot bij Sixt, het autoverhuur bedrijf waar ik de auto gehuurd had. Ze hadden de Audi Q2 op voorraad, want die wou ik toch graag huren. Toen vroeg die dame of we ook naar Duitsland gingen en ja dat was wel het plan als we daar tijd voor hadden. Die dame vertelde ons dat we dan een auto moesten huren met winterbanden, want het is verplicht in Duitsland om winterbanden op de auto te hebben van 1 november tot 1 april ergens. Moest daar wat gebeuren en ik heb geen winterbanden dan komt de verzekering er niet tussen. Dit zou mij een extra 130 euro korsten, maar ik heb het aangenomen want je maar nooit en met de winterbanden voel ik me toch wel wat veiliger. Dus geen Audi Q2, maar wel een Mini Cooper Countryman. Nadat dit allemaal geregeld was moesten we weer bijna een halve marathon lopen tot waar we de auto konden ophalen!! Hier verliep ook alles vlot en rond 11u30 waren we op weg naar ons hotel. Het hotel was een 10-15 minuten rijden. We hadden parking bij het hotel en inchecken verliep vlot, we namen ook een ontbijt voor ’s morgens zodat we niet nog ergens moesten stoppen om iets te eten. Eens op de kamer hebben we ons geinstalleerd en hadden we besloten om een paar uurtjes te slapen zodat we rond 16u de stad in konden gaan.


Julie en ik op de luchthaven in Vancouver klaar voor vertrek

Goodbye Vancouver, onderweg en Hello Amsterdam!Onze auto voor de komende 2 weken

Ons hotel in Amsterdam voor 1 nacht "XO Couture"


Zonsopgang tijdens de vlucht van Vancouver naar Amsterdam


 
We hadden toch een paar uurtjes kunnen slapen en tegen 16u waren we klaar om de stad in te gaan. We namen een tram kaart in ons hotel wat goed was voor 24u, de tramstop was aan recht voor ons hotel en we zouden bij het Leidseplein afstappen want ik had daar een goed restaurant gevonden op internet wat The Pantry heet. Nu hopen dat we het gemakkelijk kunnen vinden, ik had een kaartje thuis afgeprint met de wandelroute van de tramstop naar het restaurant. Maarja, dat is niet altijd zo simpel te volgen als men denkt. We liepen een paar straten af, draaiden een paar keer om, gingen nog een paar andere straten af waarna we hadden besloten om het eerst volgende restaurant binnen te gaan want we konden "The Pantry" niet vinden. Julie draaide zich om en riep "we zijn er", het restaurant was achter ons...hahahaha. Dus per ongeluk toch goed gevonden, hahaha. Het is geen groot restaurant en het zag er redelijk druk uit. We gingen naar binnen en we hadden geluk dat er nog een tafeltje voor 2 personen ter beschikking was. Blijkbaar was zo goed als het hele restaurant volgeboekt tot na 21u...dus we hadden toch een beetje geluk. Julie nam een typische Nederlandse maaltijd met boeren worst en 3 verschillende soorten stampot. Ik nam een lekker snert met roggebrood en wat spek en een portie bitterballen. We vroegen daar of ze soms kriek hadden om te drinken, maar dat hadden ze niet en de dame stelde voor om een Wieckse Rose te proberen wat ook een fruitig bier is. Wat was dat een lekker biertje!! De hele maaltijd was heerlijk en de bediening was goed. Hierna namen we de tram weer en gingen we richting het Red Light District, dat moet je toch gezien hebben als je in Amsterdam bent, he. We liepen de straten af, er waren maar weinig dames in de ramen te zien en het was enorm druk. Het was zelfs lang aanschuiven om het Red Light Secrets Museum binnen te geraken. Daar gingen we dus niet naartoe en we liepen gewoon de straat op en neer want het was gewoon interessant om te zien. Daarna dronken we nog een biertje in een cafe voordat we rond 21u30 terug richting ons hotel gingen want we waren nu toch wel heel moe! Onze eerste avond in Europa was geslaagd.

Dag 3 – Vrijdag, 4 januari 2019: Amsterdam, Nederland naar Niel-Bij-As, Belgie:  We waren rond 7u wakker, gelukkig hadden we niet veel uitgepakt zodat we niet veel meer moesten inpakken vanmorgen. Om 8u waren we klaar voor ontbijt wat in het hotel was, dit was een buffet style ontbijt met vanalle warme keuzes alsook koude keuzes. Er was echt een hele grote keuze van verschillende dingen. We hadden lekker gegeten en konden er weer even tegen. Nadat we alles hadden ingepakt zijn we rond 9u30 vertrokken, maar we stopten eerst nog even bij de Action die vlak bij ons hotel lag om een paar dingen te kopen. Daarna stuurde ik mijn moeder een berichtje via mijn gsm dat we op weg waren naar Belgie. Nog geen 10 minuten op de snelweg zie ik een politie wagen achter mij. Ik reed in de linkse baan omdat mijn GPS blijf zeggen "links houden" en ik wilde de afslag naar de juiste snelweg niet missen, maar na een tijdje ging ik toch maar een rijvak naar rechts. De politie reed me dan voorbij en deed teken van iets zei Julie, maar ik keek niet naar hun omdat ik op de weg aan het letten was. Even later ging hij voor me rijden en kwam er boven op de politie auto te staan "POLITIE VOLGEN"...Oh nee, wat nu??? Politie volgen, wil dat zeggen dat ik hun moet volgen??? Ik vertelde het aan Julie want zei kent geen Nederlands en ze zei als dat er op staat dan zou ik die politie wagen toch maar volgen. Dus ik volgde hem voor een hele tijd en eindelijk ging hij van de snelweg af en bracht hij ons naar een carpool parking. Ik was dood nerveus, want ik wist eigenlijk echt niet waarom hij me stopte. Dus toen hij en een jongere dame uit de wagen stapten en naar me toekwamen en vroeg naar mijn rijbewijs aslook of ik wist waarom hij me tegen hield. Ik zei: "Nee, niet direct...misschien 5km te snel gereden?". Hij zei: "Oh nee, mevrouw u reedt niet te snel, maar u reed wel een tijdje in het linkse rijvak en dat is strafbaar in Nederland. Het linkse rijvak is enkel om voorbij te steken en niet om in te blijven rijden". 


Ik verontschuldigde mij en vertelde hem (in het Nederlands) dat we van Canada waren, maar dat ik in Belgie ben opgegroeid en 19 jaar geleden naar Canada vertrokken ben. Ik vertelde hem ook dat dit mijn eerste keer is met de auto in Amsterdam. Hij zei daarop: "Mevrouw, dat begrijpen we maar u moet zich wel aan de regels houden van het land waar u gaat rijden". Daar ging ik mee akkoord en vertelde hem ook nog dat we op weg waren naar Belgie omdat mijn moeder binnen enkele dagen 80 jaar werd. Hij vertelde ons toen dat hij ons nu enkel een waarschuwing zou geven, maar een volgende keer zou het mij 130 euro kosten voor zo een overtreding. Ik was daar heel erg dankbaar voor en verontschuldigde me nog een keertje en daarop zei hij nog "Proficiat met uw moeder en geniet van u verblijf". Hij wees ons ook nog even de juiste richting aan om naar Belgie te gaan en we waren een 15 minuten later weer terug op de baan! Hahaha, nog geen 10 minuten op de baan en we hebben al een groot verhaal te vertellen! Nu zorgde ik wel voor dat ik op het rechtse rijvak bleef rijden tenzij ik ging voorbij steken en goed opletten op de afritten van de snelwegen als de GPS weer aangaf om "links te houden". Een goede twee uurtjes later kwamen we heelhuids bij mijn mama thuis aan, ze stond te popelen om ons te zien. Wat was ik blij om haar weer te zien met een hoop dikke knuffels en kussen. Het was rond de middag en er stond een heerlijke maaltijd op ons te wachten, zelfgemaakte frietjes, Belgisch stoofvlees en een lekker slaatje. Mmmmm, dat was lekker en zo gezellig met ons drietjes. Na het eten en afwassen gingen we onze koffers naar boven doen en rusten we eventjes. Daarna gingen we nog naar de winkel met mama bij haar in de buurt om wat brood beleg en dergelijke te halen. We kochten ook wat dingen we zelf graag wilden en de rest van de namiddag/avond deden we het rustig aan! Ik skypte nog met Michael en Ava voordat we gingen slapen, zij misten mij en al en ik miste hen ook natuurlijk. Toch raar om zo ver weg te zijn zonder hun!


Ons avondje Amsterdam, Nederland


Aangekomen in Belgie
 
Dag 4 – Zaterdag, 5 januari 2019: Belgie: We hadden lekker lang geslapen en stonden rond 9u pas op, we deden het rustig aan en genoten samen met mama van een lekker Belgisch ontbijt. Daarna was ik nog even in contact met Pascale die in Maastricht woont met haar gezin. Zij, haar man en 2 kinderen waren vorig jaar in Canada voor 8 weken en hun kinderen zaten bij Ava op school, 1 van de dochters zat bij Ava in de klas. Nu zijn er hier bloezen met dieren erop die hier erg populair waren als zij hier woonden en ze had er een stuk of 5 besteld en naar ons opgestuurd en ik had ze voor hen meegebracht. Pascale wilde ons graag zien en vroeg wanneer we een keertje naar Maastricht konden gaan, voor Julie en mezelf ging dat die dag eigenlijk wel als het voor haar kon. Voor haar ook geen probleem, dus we spraken om 13u af bij de grote Sphinx parking in Maastricht. Goh, ik moest nog enkele keren rond rijden voordat ik de juiste parking had gevonden...maar uiteindelijk vonden we de juiste parking en zagen we dat Pascale, Jeroen en Maya al op ons aan het wachten waren. De jongste dochter (Juno) was bij een vriendinnetje spelen, dus ze was er nu niet bij. We gingen naar het Lumiere bioscoop gebouw waar men het Lumiere Cafe restaurant had, we aten hier wat en dat was heel gezellig en lekker. Ze waren ook heel erg blij met hun bloezen. Na onze lunch gingen Jeroen en Maya verder, maar Pascale gaf ons nog een rondje te voet door Maastricht. Het regende wel een beetje, maar dat was niet erg. We liepen over het de oudste brug van Nederland, het Onze Lievevrouwe Plein, het Vrijthof, we bezochten een baseliek alsook een oude kerk die omgetoverd was als een boekenwinkel. Op het einde van ons bezoekje aten we nog een oliebol en gingen we terug naar de parking. We reden Pascale naar huis en ik liep nog even mee binnen om Juno te zien. Het was gezellig om hen weer te zien en ze gaan zeker proberen om nog eens terug te komen naar Vancouver voor een langere tijd. Als we thuis kwamen had mama weer lekker gekookt voor ons met stoofvlees, aardappeltjes en bloemkool. 

We deden het rustig aan want we gingen rond 20u naar mijn nicht Marijke haar thuis. Ze had kaarten voor ons gekocht voor de "Champagne Party" in As...we gingen nog eens naar een fuif gelijk vroeger. Toch ook leuk voor Julie om dat eens mee te maken, maar Marijke had ons eerst uitgenodigd bij haar thuis om daar eerst wat te drinken voordat we naar die fuif gingen.  We dronken daar gezellig wat en het was fijn om weer eens bij te praten met Marijke en ook zodat ze Julie kon leren kennen. Dat verliep allemaal heel vlot! We gingen rond 22u naar de fuif en er was nog niet al teveel volk. Een uurtje later begon het al drukker te worden en om het uur werd een fles champagne uitgeloot. Ze draaiden ook de goede muziek van toen, het was echt een toffe fuif. Ik kwam daar nog wat bekenden tegen van vroeger op school of van in ons dorp. Gezellig om zo weer eens kort bij te kletsen met wat mensen hier en daar. Julie had het ook naar haar zin en vond het gewoon geweldig om rond te kijken en mee te genieten van een fuif waar wij vroeger dikwijls naartoe gingen. Het was een super fuif en we hebben er echt van genoten. Rond half 1 ’s nachts begon ik toch wel echt erg moe te worden en omdat we de dag erop waarschijnlijk naar Brussel gingen wilde ik toch stilletjes naar huis. We vertrokken een 15 minuten later naar huis na een geslaagde avond!  

Dag 5 – Zondag, 6 januari 2019: Dagje Brussel: Omdat het de laatste dag van de Kerstvakantie was in Belgie wilden we nog even profiteren van de goedkope treintickets. Voor 10 euro kon je naar eender welke stad met de trein heen en terug...normaal kost zo’n trip 45 euro heen en terug. We stonden niet te vroeg op en aten op ons gemak ontbijt voordat we rond 11u de trein namen in Genk rechtstreeks naar Brussel. Op zondag was het ook gratis parkeren aan het station, dus dat was ook een bonus! Om 11u stipt vertrok de trein naar Brussel en we zouden op een uur en 20 minuten daar aankomen. We hadden besloten daar ook eerst nog trein tickets te kopen in het station van Brussel voor onze trip naar Parijs het weekend erna omdat het ons niet lukte online. Dat verliep vlot en we hadden de tickets in handen na een half uurtje. We liepen naar de Grote Markt in Brussel, wat is dat toch mooi om te zien met die eeuwenoude prachtige architectuur. De Kerstversiering was er ook nog met een grote kerstboom, mooi om te zien. Nadat we hier een tijdje rond wandelden gingen we op zoek naar een restaurant wat ik in Canada al op mijn lijst had gezet als we naar Brussel zouden gaan. We gingen proberen om dit te vinden en hoopten dat het ons wat vlugger zou lukken met mijn voorafgeprinte kaartjes met weg aanwijzigingen, hahaha. We vonden het restaurant "Nuetnigenough" genoemd heel snel en we werden hier bedient door een hele vriedelijke dame. We bestelden een lekkere "vol-au-vent" of ook wel "videe" genoemd. Het was heel lekker en we hebben genoten in de prima restaurant! We liepen de straten nog wat af en kwamen zo ook bij het beroemde “Manneken Pis” uit. Hahaha, net zoals ik vroeger vond Julie het ook niet al te indrukwekken maar blijkbaar zijn er overal souveniers van te vinden. We liepen nog wat souvenier winkeltjes binnen want ik kocht magneten voor op de koelkast in zowat elke stad waar we naartoe gingen. We liepen daar ook nog een kleine shopping in en besloten daarna om terug naar huis te gaan. 

We waren terug thuis bij mijn mama rond het avond eten. Ze had niet verwacht dat we nog bij haar zouden eten, dus had niets gemaakt...maar geen nood. Ik stelde voor om naar de frituur te gaan en dat was voor iedereen een goed idee. En een Canadees moet een echte frituur toch ook ervaren tijdens een verblijf in Belgie, he! En het was heel lekker. ’s Avonds kwamen mijn tante Annie en Nonkel Roger even langs, mijn tante heeft Julie in 2012 ontmoet, maar mijn nonkel had ze nog niet ontmoet. Ze hadden voordat wij kwamen al voorgesteld om samen met hen een dagje naar Brugge te gaan omdat zij daar toch redelijk bekend zijn. We hadden vanavond besloten dat we met z’n allen op mijn mama haar verjaardag zouden gaan. Het was een gezellig avondje en het klikte goed met Julie. Het was weer een leuk dagje!


Bezoekje aan Maastricht, Nederland
Nog even wat tijd doorbrengen met mama en avondeten


Champagneparty in As, BelgieDagje Brussel met Julie
En we sluiten af met ene frit en toebehoren van de frituurFoto's zijn Copyright by Ann Badjura tenzij anders aangegeven!
Je kan me contacteren via email als je mijn foto's wil gebruiken of kopen.  DANK BIJ VOORBAAT!


No comments: